Újságcikkek < Hírek | Magyar Betonelemgyártó Szövetség

Menü
Belépés felhasználóknak
Felhasználónév:

Jelszó:

Emlékezz rám!

"Mit nekünk Európa...........azaz titokban előregyártott beton termékek, vasbeton termékek, és feszített beton termékek országa" Borsos Sándor cikke


Tovább...

Múlt pénteken (november 24-én) legyártották a 4-es metró alagútjainak első elemét, egy ún. vasbeton tübbinget. A próbagyártásra Szlovákiában, Budapesttől 178 km-re került sor, onnan szállítják majd az elemeket az Etele térre, az alagút bejáratához. A próbagyártás során a magyar és külföldi szakemberek, rendkívüli alapossággal vizsgálták meg a szerkezeti elemet. Az akkurátus előkészítő munkának köszönhetően, az elkészült tübbing várhatóan minden feltételnek maximálisan megfelel. A próbagyártás kiértékelését követően lehet majd kiadni az engedélyt a sorozat gyártásra.
A négyes metró kétszer 7,4 kilométer hosszú vonalán a két alagútba megközelítőleg 46 ezer darab tübbinget építenek be. A tübbingek rendkívül ellenálló speciális betonkeverékből készülnek. Egy elem több mint 3500 kilógrammot nyom és több mint 100 tonna nyomást is elvisel. Szükség van a rendkívüli terhelhetőségre, hiszen ezek az elemek tartják majd meg több évtizeden keresztül az alagutat körülvevő föld tömeget.


Tovább...
image

A jelen felhívás szerzői nyolc olyan német építőmérnök, akik a szakma különböző ágaiban ténykednek, s akik sok évtizedes aktív tevékenység után a szakmának elhivatottjai. Állást foglalnak a szakma jelenlegi helyzetével kapcsolatban és megpróbálják a fiatal építőmérnök generációt további lelkes munkára serkenteni, a nyilvánosság érdeklődését felkelteni a munkájuk iránt, és ezen kívül a szakmai, közigazgatási és ipari partnereket a megértő közreműködésre kérni.


Tovább...

Hogyan tudott a cég Magyarország első számú gyártójává (legnagyobb éves termelés a magyar betonelem gyártásban ) előlépni, milyen stratégiákat folytat a cég, sokakat érdekel. Ismert a vicc, (ami nem is olyan nagyon vicc) Mi a különbség az amerikai és a magyar szállodai személyzet között. A magyar is szolgálatkészen viszi a milliomos vendég csomagját, de közben arra gondol, fene a jó dolgát ennek az ürgének, nekem meg csak a cipelés jut. Az amerikai, miközben viszi a csomagot, azon gondolkodik, hogyan lett ez az ember ilyen gazdag. Mindenképpen meg kell tudnom! <BR>Ma a magyar betonelem gyártásnak ca. 60%-a van külföldi tulajdonban. Talán nem árt, ha megtudjuk, hogyan is történt ez, mit kellene másképpen csinálnunk, hogy ne csökkenjen, hanem növekedjen részesedésünk. Ezért ajánlom elolvasásra ezt a riportot.


Tovább...
image

Többéves huzavona után az Európai Parlament megszavazta a szolgáltatási irányelvek szabadságáról szóló jogszabályt. Az irányelv várhatóan decemberben hatályba lép, miután kihirdették az Európai Unió Hivatalos Lapjában - onnan kezdve az EU-tagállamoknak három évük lesz, hogy a nemzeti joganyagban is bevezessék azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megfeleljenek az irányelvnek. A most elfogadott szöveg nem tartalmaz érdemi módosításokat a tagországok kormányait képviselő tanácsban kialakult kompromisszumhoz képest. A szerdai végszavazáson több kisebb frakció - köztük a zöldek - megpróbálták jelentősen módosítani a szöveget, de a nagyobb képviselőcsoportok elutasították a kísérleteket; egyes felszólalások szerint az EP "kapitulált" a felhígított szöveg elfogadásával.


Tovább...