Szabványhíradó < Hírek | Magyar Betonelemgyártó Szövetség

Menü
Belépés felhasználóknak
Felhasználónév:

Jelszó:

Emlékezz rám!

A statikus tervezők az Eurocode-ok bevezetésekor rendkívül sok tisztázatlan kérdéssel szembesülnek. A nehézségeinket nem csupán az angol nyelvű szabványok, a szokatlan eddig alig ismert, a begyakorlott szabályoktól eltérő módszerek okozzák, hanem gondot okoznak az áttéréskor felmerülő átfedések, a szabványhasználat kezdete stb.


Tovább...

Ettől kezdve azonos szakmai nyelven beszélhetünk az EU 28 tagországában, és ezen kívül nagyon sok ország szakembereivel, miután mára az EN szabványoknak van a legnagyobb elterjedtsége. Többek között Oroszországban és a többi FAK országokban, de még Kínában is. Lassan közeledünk már a világszabványok felé is.


Tovább...

Sajnos Magyarországon sokan összetévesztették a szabványok nem kötelező voltát a szabad szabványválasztással. A szabványok nem kötelező volta abból származik, hogy a szabványok ne gátolják a műszaki haladást, az innovációt. Szabad tehát a műszaki élet aktuális szabályai helyett a legújabb kutatási eredményeket felhasználni, ha bizonyítható a legalább egyenértékűség. Szigorúan tilos viszont olyan elavult, de esetleg még érvényes szabványokra hivatkozni közbeszerzéseknél, mely egy ország elmaradott tervezését, építőiparát szeretné előnyökhöz juttatni!


Tovább...

1971: Fogarasi Gyula fordításában, a BVM kiadásában már februárban megjelenik magyarul a CEB-FIP ajánlás. Megjelennek az új tartószerkezet méretezési szabványok, több újdonsággal, de még a CEB-FIP ajánlások figyelembe vétele nélkül. 1978: fip londoni konferenciája: kiadják a „végleges” Model-Code változatot.


Tovább...

A Szabványügyi Közlöny 2010 decemberi számából


Tovább...