Újságcikkek < Hírek | Magyar Betonelemgyártó Szövetség

Menü
Belépés felhasználóknak
Felhasználónév:

Jelszó:

Emlékezz rám!

Miből építsünk?

Szemelvények dr. Seregi György naplójából

A hatvanas évek elején egy üveg pezsgőben fogadtunk egyik építész kollégával: ha az előttünk kiterített terven lévő nagyméretű (kb. 24 méter fesztávolságú, 8 méter magas, többhajós) csarnok előregyártott vasbeton elemeiben lévő vasmennyiségből megtervezek egy tiszta acélszerkezetű, a terven szereplővel azonos megoldást, akkor én nyertem.

A folytatást is érdemes elolvasni, hogy érthetővé váljon a hozzászólásom, melyet a Mérnök Újság a 2007 áprilisi számában közölt, "Gyakran a tudás hiányzik a helyes döntésekhez" címmel. A mellékletben elolvasható mindkét írás.


Tovább...

A betonelemgyártás területén a globalizáció talán erősebben érezteti hatását, mint az építési tevékenység többi területén. A magyar gyártók vasbeton termékeiket Brüsszelbe is Isztambulba is szállították az elmúlt tíz évben. A magyarországi gyártóknak vannak üzemeik Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában,. Rendszeresen szállítanak csarnokvázakat Magyarországról Szlovákiába, Romániába, Szerbiába. Alkalmasint viszont szállítanak a külföldi üzemekből Magyarországra is. A cikk szerzője Polgár László


Tovább...

Az ulmi konferencián egy érdekes előadás hangzott el az elöregedő társadalomról. A http://beszelo.c3.hu/04/10/09endreffy.htm ről letölthető a 2004-ben megjelent Schirrmacher könyv ismertetője (a Beszélő ugyan inkább liberális újság, de a Frankfurter Allgemeine Zeitung meg inkább konzervatív, ami jól mutatja, a népességprobléma nem pártpolitika függvény, együtt pusztul a magyar, ha a fiatalok és öregek nem tesznek ellene). A németek is sokat vitatkoztak ezen a siker könyvön, de elolvasták! Csak többen túlságosan megrázónak tartották Schirrmacher kijelentéseit! <BR>Az alábbi Endreffy Zoltán cikk is e témában született, érdemes elolvasni, lám nem csak a betonról tudunk beszélni.


Tovább...

Beluzsár János. Beluzsár Levente. Sziklai Zoltán <BR>Pörgetett betonból készült oszlopszerű elemek előregyártására a Lábatlani Vasbetonipari RT 1994 -ben létesített technológiát Magyarországon. A technológián azóta az oszlopszerű elemek szinte teljes skálájának előregyártása megvalósult. A szerzők a technológiát és az alkalmazási területeit ismertetik. <BR>Kulcs szavak : pörgetett beton, pörgetett beton összetétele, világítási oszlopok, felső vezetéki oszlopok, reklámtornyok


Tovább...